KTDI History

 

 

 

Kolej Tun Dr Ismail ini telah beroperasi sepenuhnya sekitar Jun 1999. Kolej Tun Dr Ismail telah  dirasmikan selepas 3 tahun dibina. Pada awalnya, “kamsis Tun Dr. Ismail” terletak di Jalan Temerloh berdekatan Taman Tasik Titiwangsa yang merupakan kediaman para pelajar perubatan sejak dahulu lagi. Tetapi kini telah bertukar kepada Kolej Tun Syed Nasir.

 

Oleh sebab Fakulti Perubatan telah mempunyai hospital pengajarnye sendiri iaitu Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) yang kini dinaiktaraf sebagai Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) sejak Febuari 2008, maka Kolej yang terletak di Jalan Temerloh itu sudah tidak dapat meneruskan “khidmatnya” bagi memberi kemudahan kepada para pelajar tahun klinikal akibat factor lokasi yang agak jauh untuk para pelajar berulang alik ke hospital bagi menjalani latihan klinikal.

 

Lantaran itu, atas desakan para pelajar yang mahu mereka disediakan satu penempatan khas, usul telah dibuat untuk menyediakan kemudahan tempat kediaman bagi para pelajar perubatan tahun klinikal. Tanggal 1999, impian para pelajar perubatan tercapai apabila pembinaan kolej dimulakan. Kolej ini dibina di kawasan HUKM dan mempunyai 6 blok asrama kediaman yang menempatkan lebih kurang 600 pelajar serta kemudahan- kemudahan yang lain.

edited by,

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: